Tips & guider

Välj rätt inverter för din bil

Välj rätt inverter för din bil

En inverter är den perfekta strömlösningen för din transportbil, men hur fungerar det och vad ska du tänka på? Vi hjälper dig att hitta rätt inverter för just dina behov.

Vad är en inverter?

En inverter, converter, omvandlare eller omformare är olika namn på samma produkt. Inverterns uppgift är att omvandla batteriets spänning från antingen 12V eller 24V likström (DC) till 230V växelström (AC) som används i vanliga vägguttag. I Work Systems standardsortiment hittar du noga utvalda 12V-invertrar som ger dig möjlighet att använda exempelvis elverktyg, batteriladdare, dator eller mikro.

Vilken storlek behöver jag på invertern?

En inverter kan ha många olika användningsområden så börja med att kontrollera vilken effekt som produkterna du vill driva kräver. Informationen du behöver finns vanligtvis angiven på själva produkten. Vill du köra flera saker samtidigt lägger du bara ihop deras wattal. Tänk på att invertern alltid bör vara lite högre dimensionerad än det värde du räknar fram. Dels för att produkternas märkdata inte alltid är 100%, men framför allt för att effekten vanligtvis anges enligt kontinuerlig effekt och inte den strömrusning (toppeffekt) som kan uppstå en kortare period vid uppstart.

Produkter med motor, till exempel kompressorer och vinkelslipar, tendera att ha hög toppeffekt. Detsamma gäller för mikrovågsugnar och dammsugare. Vid uppstart drar exempelvis en 1000W mikrovågsugn det dubbla dvs. 2000W. En inverter har alltid ett visst utrymme för strömrusning och många modeller klarar en högre belastning under en kortare period. Hos oss på Work System anger vi alltid den kontinuerliga effekten i produktnamnet och toppeffekten återfinns under inverterns specifikationer.

Hitta rätt inverter med vår kalkylator.

Hur länge kan jag använda invertern?

Här är det bättre att vända på frågan: ”Hur länge har du tänkt använda invertern?”. Utifrån önskad drifttid kan sedan batterilösningen dimensioneras. I vissa fall går det att klara sig på bilens originalbatteri, men oftast behövs ett eller flera extrabatterier för att säkra driften. Det gäller även att tänka på hur uppladdningen ska hanteras. Det är nämligen inte helt ovanligt att körsträckan blir för kort i förhållande till inverteranvändningen. Ett alternativ är att låta bilen vara i gång medan du kör invertern, men vi rekommenderar att du kompletterar med solceller på taket eller batteriladdare som kan kopplas in när bilen står stilla under exempelvis natten.

Tänk också på att batteriets ålder och hälsa kan komma att påverka drifttiden. Även den maxspänning som biltillverkaren tillåter från bilens generator kan ha inverkan på laddning och drifttid.

Hitta en rekommenderad lösning med vår kalkylator.

Ren eller modifierad sinusvåg?

Det korta svaret är att ren sinusvåg är att föredra eftersom det fungerar till alla typer av elektroniska produkter. I våra vanliga vägguttag finns 230V-växelström med en frekvens på 50 Hz dvs. strömriktningen vänds 50 ggr/sekund. En inverter med modifierad sinus (även kallat fyrkantsvåg) omvandlar strömmen i flera steg till skillnad från en med sinusvåg som gör övergången betydligt mjukare (se illustrationen nedan).



Det finns elektronik som är känslig och behöver stabil strömförsörjning och därför inte fungerar eller kan ta skada av modifierad sinusvåg. Några exempel är laptops, batteriladdare och mätinstrument. Även strömeffektivitet och förbrukning kan påverkas negativt. I enklare system för exempelvis mobilladdare, vattenkokare och liknande kan modifierad sinusvåg dock fungera bra.

Slutsatsen är enkel – inverter med ren sinusvåg är överlägset och för att göra det lätt att välja rätt säljer vi enbart den typen av inverter.

Finns det några krav på invertrar?

Invertrar och annan elektronisk utrustning ska alltid vara CE-märkta och uppfylla RoHS-direktivet. När de gäller installation i fordon krävs även att produkten är ECE R10-godkänd.

Exempel på inverterlösning

Här följer beskrivning och kopplingsschema till en strömlösning för dig som har många förbrukare och efterfrågar lång drifttid. Under arbetsdagen får du tillgång till ström för exempelvis verktyg, kompressor eller mikro. Medan du kör stödladdas batteriet. När arbetsdagen är slut ansluter du bilen till ett vägguttag för att ladda batterierna. Samtidigt får du kontinuerlig ström i bilens vägguttag som under natten kan driva exempelvis en värmefläkt för att skydda dina frostkänsliga kemikalier eller ladda verktyg. Nästa dag är det bara att upprepa proceduren.


Ingående delar

1. Startbatteri
2. CTEK Smartpass
3.
CTEK DC/DC
4.
Inverter
5.
DEFA Dubbelt plug-in uttag
6.
DEFA Autoswitch
7.
DEFA Multicharger
8.
DEFA Y-skarv
9. DEFA Anslutningssats
10. Extrabatteri

Kalkylator för rekommendation av inverter

I kalkylatorn nedan kan du ange ett antal parametrar för att få hjälp att hitta rätt inverter. Tänk på att det finns många aspekter som kan påverka invertern och dess funktion därför bör kalkyleringen endast ses som en indikation.

HUR SKA INVERTERN ANVÄNDAS?

Ja

Bilspecifikationer

*lämna originalvärdet om du är osäker

Resultat

Rekommenderad storlek på inverter: 0 W
Förbrukning: 0.0 A
Minsta rekommenderade startbatteri: 0 Ah
Körtid för att ladda upp batteriet: 0 min

Vår rekommendation


Checklista för beställning av komplett inverterlösning

1. Välj inverter
2. Kontrollera om extrabatteri behövs
3. Lägg till batterivakt vid behov. Extra viktigt om invertern kopplas direkt på bilens originalbatteri. Många invertrar har inbyggd avstängning, men den är oftast för lågt ställd (ca. 10,5V) och då räcker inte strömmen för att starta bilen. Väljer du en större inverter rekommenderas alltid ett extrabatteri.
4. Välj ett kabelkit avsett för invertern (kiten finns i olika längder)
5. Vid behov komplettera med en laddlösning såsom batteriladdare eller solceller

CHECKLISTA VID INSTALLATION AV INVERTER

Rätt kunskap och försiktighet är oerhört viktigt vid allt arbete med elektricitet. Work System rekommenderar alltid att du låter våra pålitliga och professionella tekniker utföra installationen. Hitta din närmsta serviceanläggning här.

1. Välj placering av invertern (kablar ska inte sitta uppåt och ska alltid vara skyddade)
2. Kontrollera vilken kabeldimension (kabelarea) som krävs - enklast är att använda kalkylatorn nedan.
3. Koppla inte på pluspolen till inverter förrän hela installationen är klar.
4. Montera säkring på pluskabeln max 20 cm från batteriet. Säkringen ska vara fast installerad och kabeln mellan den och batterier får inte hänga löst eller riskera att skadas.
5. Dra kablarna på ett säkert sätt mellan inverter och batteri dvs. inte löst hängande och skyddade från vassa kanter och slag. Minuskabeln ska ej jordas i chassit vid invertern utan vid batteriets direkta anslutning ej direkt på minuspol, då bilens batterishunt måste mäta förbrukningen.
6. Koppla skyddsjorden till bilens kaross för att förhindra att karossen blir strömförande i händelse av kontakt med en skadad 230V-kabel.
7. Montera dit säkringen.
8. Starta inverter utan förbrukare inkopplad.
9. Kontrollera att batterierna är fulladdade.
10. Testa invertern genom att koppla in förbrukare med maxeffekt och kör enligt beräknad drifttid.

Kalkylator för kabeldimension





Resultat

Rekommenderad kabeldimension: 0 mm²


FELSÖKNING

När en inverter strular är det sällan själva invertern som är felet utan det vanligaste är ett dåligt batteri, dåliga kablar eller att anslutna produkter är för kraftfulla i förhållande till inverterns kapacitet. Nedan hittar du både enklare saker du kan testa själv och mer avancerade metoder som kan kräva vår hjälp.

invertern VISAR felkod

Försök hitta vad felkoden betyder. Om du inte hittar det - har setupen fungerat tidigare?

Starta bilen låt gå några minuter och starta om invertern. Fungerar det?

Ja - När bilen är igång får man ström från bilens generator. Därför är det med stor sannolikhet batterispänningen som är för låg eller också är batteriet dåligt. Gör följande:

1. Testa att fulladda batteriet.
2. Fungerar det fortfarande inte? Utför ett batteritest.

Nej - Koppla ur produkterna som är inkopplade till invertern och testa igen.

1. Fungerar invertern nu? Då är det med stor sannolikhet produkten som har för hög förbrukning eller också är batteriet dåligt.
2. Testa andra likvärdiga produkter med lägre förbrukning. Troligen är det inte invertern som är trasig utan tillbehörsprodukterna alternativt produkten som inkopplad. Börja med att att felsöka batteri och laddningen till det.

Det har aldrig fungerat med denna setupen

Invertern bara stänger av när man startar produkten

Starta bilen låt gå några minuter och starta om inverter. Fungerar det?

Ja - För dålig spänning i batteriet eller underdimensionerade kablar till invertern.
Nej - Produkten kan vara för kraftig för invertern dvs. det som står på produkten stämmer inte överens med den faktiska förbrukningen. Mät produktens förbrukning eller testa den på en annan inverter.

Invertern varnar och slår av efter en stund

Starta bilen låt gå några minuter och starta om inverter. Fungerar det?

Ja
 - Batterispänningen är för låg. Ladda batteriet
Nej - Låt invertern kyla ner sig och se om det hjälper. Om samma problem uppstår igen kontrollera att kylningen inte är blockerad.

Om felet inte kan avhjälpas kontrollera i specifikationerna hur länge invertern kan belastas.
Har det säkerställts att invetern har rätt spänning hela tiden och ändå inte lever upp till specifikationerna - reklamera produkten.   

Inverten startar inte

Har du tillräcklig spänning (över 12,4V)?
Mät på inkommande plus/minusplint till invertern

Ja - Det finns över 12,4V fram till invertern, men den starta ändå inte - reklamera produkten.

Nej - Spänningen är svag (under 12,1V). Fungerar det om du startar bilen? Förmodligen är det för dålig laddning i bilen eller också är batteriet uttjänt 

Spänning saknas - Problemet uppstår tidigare i kedjan. Gör följande:

1. Kontrollera säkring
2. Kontrollera om det finns batterivakt. Vad är spänningen vid denna? Om spänningen ligger nära batterivakten brytpunkt kan det vara den som bryter strömtillförseln
3. Testa invertern på ett annat fulladdat batteri med säkring emellan
4. Om invertern fortfarande inte fungerar - reklamera och byt ut.
loader