Tips & guider

Var rädd om dig och säkra lasten

Var rädd om dig och säkra lasten

I en fullspäckad arbetsvardag är det lätt att glömma den säkerhetsrisk som lasten faktiskt kan utgöra. Lastning är inte bara ett Tetris för att få plats med allt i bilen. Här får du lära dig att lasta säkert och undvika livsfara vid en olycka.

Är det något vi på Work System aldrig kommer att kompromissa med så är det säkerheten. Som en del i det arbetet har vi tagit fram den här guiden/foldern för att hjälpa dig att lasta säkert och bidra till en tryggare arbetsmiljö. 

Börja läsa genom att scrolla vidare.




ÄR DU REDO FÖR VÄGARNA?

Följ checklistan och få snabb koll på om du lastat rätt och är redo att ge dig ut på vägarna.

| Förstäng lasten i hyllsystem och lådor. Håller lasten på plats och hjälper till att bromsa upp kraften vid en kollision.
| Fördela lasten jämnt. Har du övervikt på ena sidan ökar risken för att tappa kontrollen över bilen.
| Placera tunga saker längst ner. Tunga saker bör placeras med låg tyngdpunkt dvs. så nära golvet som möjligt. Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet.
| Förankra lös last. Är det inte möjligt gör du bäst i att placera lasten i färdriktningen mot en fast konstruktionsdetalj exempelvis bilens mellanvägg.

Fick du inte godkänt? Lugn, följ bara våra råd så är du snart redo.

HUR LASTSÄKRAR JAG MIN BIL?

För att säkra lasten gäller det att ha rätt förutsättningar. Genom att anpassa lastutrymmet efter dina behov kan du få både bättre säkerhet och ordning och reda.

Vilken utrustning behöver du ha med dig i bilen?

Tänk igenom dina behov. Det gör det lättare att skapa en säker och komplett inredningslösning som passar just dig.

SÅ SÄKRAR DU UTRUSTNING OCH MATERIAL

Det finns nästan lika många användningsområden som det finns transportbilar, men med rätt inredning anpassad efter din utrustning/material blir lastsäkringen så mycket enklare. Så låt oss börja med några vanligt förekommande situationer som våra kunder ställs inför.

Maskinväskor

När det gäller maskinväskor finns det två rekommenderade positioner:

- På golv/hylla fastspända med ett väskstöd

Om det inte finns möjlighet till något av ovanstående är det bästa alternativet att placera väskorna mot mellanväggen i bilen. Aldrig löst längst bak i bilen!


FÖRBRUKNINGSMATERIAL OCH RESERVDELAR

Komplettera din hyllor och lådor med avdelare/insatskit och se till att småsakerna bromsas upp snabbare vid en krock. Dessutom blir det enklare att hitta och hålla ordning bland dina prylar.


Rör och spett

Placering inne i bilen:

- Inga pipor/spetsar i färdriktningen
- I en spetthållare alternativt utmed golvet
- Aldrig på översta hyllan i bilinredningen


Placering på takräcke/takbåge:

- Alltid i krocktestad rörhylsa eller lastfångare

Kablar och kabeltrummor

Kablage är ofta tungt och bör därför placeras lågt och förstängt.


Skivmaterial

Vi tänker oss att du lastat bilen med 10 st 900 mm gipsskivor när olyckan är framme. Vid en krock i 50 km/h väger denna last helt plötsligt hissnande 5 ton! Säkrast är därför att lasta dessa liggandes i bilen och skulle inte det gå är en släpkärra att rekommendera.

Virke och reglar

Virke/reglar bör aldrig placeras så att de ligger direkt bakom dig som förare eller passagerare. Ett gångbart alternativ är att surra fast dem på taket.

VILKA LÖSNINGAR FINNS DET?

Det finns många olika lösningar att välja på och för att förenkla för dig kommer vi att gå igenom de vanligaste och mest populära.

HYLLSYSTEM OCH LÅDHURTSAR

Ett säkert och praktiskt sätt att förvara saker är att använda sig av hyllsystem och lådhurtsar. Vårt system är självklart krocktestat och vid framtagandet har stort fokus lagts vid säkerhet och funktion.

DUBBELGOLV

Dubbelgolv har med all rätt blivit en av de mest populära lösningarna. Det är effektivt både ur säkerhets- och förvaringssynpunkt. Det som placerats under dubbelgolvet hindras från att flyga i väg vid exempelvis en kraftig inbromsning. Samtidigt får du bättre ergonomi och slipper krypa in i bilen för att hämta saker.

Generation 8 - högre krocksäkerhet än branschstandarden

Våra dubbelgolv är utvecklade för att kollapsa vid en kollision. Tack vare de inbyggda deformeringszonerna undviks att dubbelgolvet fortsätter in i kupén och orsakar personskador.


Lastöglor, spännband & spännremar

Lastöglor, spännband och spännremmar är bra komplement för att få lasten att stanna kvar på rätt ställe. Deras hållfasthet brukar specificeras i antingen kg eller daN (Dekanewton). Omräknat är 1 daN motsvarande ca. 1 kg. Det är lätt att bli förvillad av siffrorna och här gäller det att tänka på den extra tyngd som uppstår vid en krock.

Räkneexempel

Last: 40 kg
Hastighet: 50 km/h (motsvarande ca. 25 G vid krock)

40 x 25 = 1000.

Det innebär att du måste surra lasten med exempelvis 2 st spännband med minsta LC (lastsurrningskapacitet) på 500 kg. Kontrollera även så att lastöglorna har rätt belastningsgräns.

TAKRÄCKE/TAKBÅGE

Med takräcke/takbåge ökar du bilens lastningskapacitet och slipper trängas med allt inne i bilen. Vissa saker är dessutom bättre att placera på taket ur säkerhetssynpunkt. Under rubriken "Lasta säkert på taket och universalmetoder" finns en guide för säker lastning av takräcke/takbåge.

LASTFÖRMÅGA

En annan vanlig fundering som dyker upp i samband med lastning handlar om lastförmågan. Hur mycket får du exempelvis lasta i en hylla eller vad tål egentligen ett dubbelgolv? För att reda ut vad som gäller har vi tagit fram en viktguide för våra produkter.

KÖP ALLTID KROCKTESTAD INREDNING

Sist men inte minst, ta din säkerhet på allvar och välj en inredning som är krocktestad. Vårt system är noggrant testat under verkliga förhållanden och framtaget för att säkra lasten och skydda dig. På din närmaste anläggning kan du även få hjälp med korrekt och krocksäker montering av våra auktoriserade montörer. Se klippet för att få veta mer om vårt säkerhetsarbete:


Lasta säkert på taket och universalmetoder

För dig som ska lasta på taket eller förankra otymplig last som inte passar i färdiga lastlösningar har vi i det här avsnittet sammanställt våra bästa tips.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU LASTAR PÅ TAKET

Vad det gäller takräcken/takbågar finns det först och främst lagar att förhålla sig till. Utöver det finns det så klart en del smarta knep att ta till när du ska lastsäkra ditt takräcke/takbåge.

Kontrollera hur mycket du får lasta. Innan du börjar behöver du ta reda på maximal vikt för bilens tak. Kontrollera även vilken vikt takräckena/takbågarna tål.

Se till att lasten inte sticker ut för mycket. Lasten får maximalt skjuta ut 20 cm i sidled med en totalbredd om max 260 cm.

Förankra lasten ordentligt. Det absolut viktigaste är att se till att lasten är ordentligt säkrad. Använd exempelvis spännband, lastfångare eller rörhylsa.

Långa föremål måste märkas upp. Föremål som sticker ut mer än 1 meter måste märkas ut med färgglad flagga/vimpel fram- och baktill. Vid mörker eller dåligt väder bör i stället ljus och reflexer användas (vitt fram och rött bak).

UNIVERSELLA LASTSÄKRINGSMETODER

Det händer att lasten är både otymplig och omaka, vilket gör att färdiga lastlösningar inte fungerar så bra. Då kan det kännas lockande att bara fylla bilen och hoppas på det bästa, men det finns bättre strategier. Därför har vi här samlat några universella lastsäkringsmetoder som du kan använda. Hos oss hittar du tillbehören du behöver för att lyckas.

FÖRSTÄNGNING

Förstängning är en metod som främst förhindrar att lasten kommer i rörelse vid exempelvis acceleration, inbromsning eller kurvtagning. Det uppnås genom att direkt eller indirekt stötta lasten mot bilens fasta konstruktion med hjälp av exempelvis spännband, klossar eller liknande.

ÖVERFALLSSURRNING

Överfallsurrning används för att undvika att lasten tippar genom förankring i surrnings-/lastöglor. Bör kompletteras med förstängning för att undvika att lasten kommer i rörelse.

Vi hjälper dig gärna!

Önskar du hjälp att skräddarsy en lösning för just din last eller har andra funderingar så finns vi här för dig. Sväng förbi din närmaste anläggning, använd chatt-/kontaktfunktionen här på hemsidan eller ring oss.

loader